Πως να μην χάσετε την θέση σας στο αεροπλάνο

Πως να μην χάσετε την θέση σας στο αεροπλάνο

Όλοι γίναμε μάρτυρες μιας συγκλονιστικής ιστορίας στην United Airlines όπου το προσωπικό της εταιρείας έβγαζε με το ζόρι έναν επιβάτη από μια υπεράριθμη πτήση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Σικάγου. Όλος ο κόσμος έμεινε έκπληκτος με την συμπεριφορά της εταιρείας!

Δείτε εδώ το χαρακτηριστικό βίντεο

Είναι προφανές όμως ότι οι υπεράριθμες πτήσεις ολοένα και αυξάνονται παγκοσμίως κι αυτό είναι ένα γενικό πρόβλημα για τις αεροπορικές εταιρείες.

Μόνο το περασμένο έτος, 40.000 ταξιδιώτες αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν τη θέση τους και να μην ταξιδέψουν, σε 12 μεγάλες αεροπορικές εταιρείες.

Όμως, αυτό το συμβάν της United Airlines καθώς και ό,τι γίνεται καθημερινά στις υπεράριθμες πτήσεις, αποτελεί ισχυρή υπενθύμιση ότι όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους σε μια αντίστοιχη περίπτωση.

Σε αυτό το άρθρο, που είναι μια προσφορά του travelo.gr είναι μαζεμένες όλες οι πληροφορίες για να μειώσετε τις πιθανότητες να χάσετε τη θέση σας σε μια υπερπλήρη πτήση.

  1. Συμμετοχή στο πρόγραμμα συχνών δρομολογίων της αεροπορικής σας εταιρείας. Εάν συμμετέχετε σε ένα πρόγραμμα όπως το miles & bonus της Aegean, τότε έχετε λιγότερες πιθανότητες να χάσετε τη θέση σας. Αυτό συμβαίνει καθώς έτσι δείχνετε ότι ταξιδεύετε πολύ με την αντίστοιχη εταιρεία και σίγουρα δε θα θέλει να σας χάσει από πελάτη. Αν δεν έχετε εγγραφεί στο πρόγραμμα συχνών πτήσεων της αεροπορικής σας εταιρείας, μπορείτε να το κάνετε άμεσα τώρα!

 

2) Διαλέξτε πτήσεις σε όχι ώρες αιχμής. Στις ώρες αιχμής συνωστίζονται οι περισσότεροι ταξιδιώτες κι έτσι μεγαλώνετε τις πιθανότητες να μείνετε εκτός ή να βρεθείτε σε μια υπεράριθμη πτήση. Εάν πετάτε νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, τότε οι πτήσεις θα έχουν λιγότερους επιβάτες και εσείς δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα και καμία άσχημη κατάσταση.

3) Κάντε check in νωρίς και προχωρήστε στο boarding από τους πρώτους: Κάνοντας check in νωρίς από το σπίτι σας και προχωρώντας από τους πρώτους στην επιβίβαση, έχετε πολύ μειωμένες πιθανότητες να σας κρατήσουν σε μια υπεράριθμη πτήση. Ακόμα κι αν έχετε κλείσει τα αεροπορικά εισιτήρια από καιρό πριν, σημασία έχει πότε θα κάνετε το check in καθώς και να είστε από τους πρώτους στην πύλη επιβίβασης.

4) Μην κλείνετε για πολύ βραδινές, τελευταίες πτήσεις. Συνήθως οι τελευταίες πτήσεις είναι αρκετά οικονομικές λόγω ώρας. Όμως καταλήγουν να μαζεύουν τον περισσότερο κόσμο είτε λόγω ακύρωσης άλλων δρομολογίων, είτε υπεράριθμων προηγούμενων πτήσεων. Όσο φθηνά και να βρείτε τα αεροπορικά εισιτήρια, σκεφθείτε διπλά πριν κλείσετε μια τελευταία πτήση!

5) Αν παραδώσετε βαλίτσα στα γκισέ, έχετε πολύ λίγες πιθανότητες να μείνετε εκτός: Εάν έχετε μαζί σας αποσκευή για να την παραδώσετε στα γκισέ του αεροδρομίου, τότε έχετε πολύ μικρές πιθανότητες να μείνετε εκτός της πτήσης. Αυτό συμβαίνει καθώς η βαλίτσα σας έχει ήδη δρομολογηθεί για το αεροπλάνο και έχει ήδη φορτωθεί. Οπότε εάν μείνετε εκτός, ελοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί και η αεροπορική να έχει ακόμα μεγαλύτερα έξοδα με την αποζημίωσή σας! Αν από την άλλη έχετε μόνο χειραποσκευή, τότε υπάρχει μια μεγαλύτερη πιθανότητα να σας κρατήσουν σε κάποια υπεράριθμη πτήση.

6) Ταξιδέψτε με αναγνωρισμένα ταξιδιωτικά γραφεία: Αν και έχει μικρή σημασία, παίζει κι αυτό το ρόλο του. Προσπαθήστε να κάνετε κράτηση μέσα από αναγνωρισμένα ταξιδιωτικά γραφεία, που έχουν κύρος και χρόνια ιστορίας. Το μεγαλύτερο γραφείο στην Ελλάδα για αεροπορικά εισιτήρια είναι η airtickets. Η συγκεκριμένη εταιρεία προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες τουρισμού εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας και σίγουρα μετράει, έστω και λίγο, περισσότερο όταν έχετε κάνει κράτηση μαζί τους. Αεροπορικά εισιτήρια airtickets μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση https://www.travelo.gr/airtickets-aeroporika-eisitiria/

7) Ακριβά εισιτήρια VS οικονομικές θέσεις: Έχετε υπόψιν ότι συνήθως οι αεροπορικές εταιρείες επιλέγουν άτομα από τις οικονομικές θέσεις για να παραχωρήσουν τη θέση τους και όχι από τις ακριβές – business. Έτσι, εαν θέλετε να είστε 100% σίγουροι για την ομαλή επιβίβασή σας, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο μεγαλύτερο και ακριβότερο εισιτήριο.

Θυμηθείτε: κάθε ταξίδι έχει και τις αναποδιές καθώς και τις δύσκολες στιγμές του. Το παν είναι να γνωρίζετε τα δικαιώματά σας έτσι ώστε να αιτηθείτε τις ανάλογες αποζημιώσεις. Για το επόμενο ταξίδι σας, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις συμβουλές έτσι ώστε να προστατευτείτε και να μην χάσετε τη θέση σας!