Τι πρέπει να ξέρετε για τα όρια που αφορούν τις διαστάσεις των χειραποσκευών στα αεροπλάνα

Τι πρέπει να ξέρετε για τα όρια που αφορούν τις διαστάσεις των χειραποσκευών στα αεροπλάνα

Ένα από τα πράγματα που μας απασχολούν όλους όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο και ειδικά με εταιρείες χαμηλού κόστους, είναι οι διαστάσεις που μπορεί να έχει η χειραποσκευή μας. Αν το ταξίδι μας θα είναι σύντομο, τότε είναι λογικό να μην χρειαζόμαστε βαλίτσα, γι’ αυτό και πολλές εταιρίες και κυρίως οι low cost, προσφέρουν φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, χωρίς όμως βαλίτσα κι επιτρέποντας μόνο μία χειραποσκευή με πολύ συγκεκριμένες διαστάσεις και βάρος. Αν κάποιος υπερβεί το βάρος ή τις διαστάσεις, μπορεί να πληρώσει και πρόστιμο που μπορεί να είναι μέχρι και διπλάσιο από το κόστος του εισιτηρίου!

Όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σίγουροι για το μέγεθος της χειραποσκευής μας αν είναι το μόνο μας «εφόδιο» για το ταξίδι. Εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι οι περισσότερες εταιρείες είναι πιο «ανεκτικές» όσον αφορά τη χειραποσκευή απέναντι στους επιβάτες που κλείνουν εισιτήριο που περιλαμβάνει και βαλίτσα και είναι πολύ πιθανό να μην τους επιβάλλουν πρόστιμο αν υπερβούν τα όρια αλλά απλά να τους υποχρεώσουν να κάνουν check in και τη χειραποσκευή μαζί με τη βαλίτσα, αλλά χωρίς επιπλέον κόστος.

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να ξέρετε σχετικά με τις χειραποσκευές.

Τι ισχύει γενικά: Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία χειραποσκευή πρέπει να έχει τις παρακάτω μέγιστες διαστάσεις: 56 χ 45 χ 25. Από εκεί και μετά κάθε εταιρεία είναι ελεύθερη να θέση τα δικά της όρια, αρκεί να μην ξεπερνούν τα παραπάνω. Ως εκ τούτου, τα όρια της κάθε εταιρείας κυμαίνονται κοντά στο μέγιστο των Ευρωπαϊκών κανονισμών, αλλά πάντα υπάρχουν και κάποιες διαφορές από εταιρεία σε εταιρεία.

Πώς να ενημερωθείτε για τα όρια χειραποσκευών: Κάθε αεροπορική εταιρεία αναγράφει τα επιτρεπόμενα μεγέθη χειραποσκευών στην ιστοσελίδα της, οπότε αν θέλετε να ταξιδέψετε μόνο με την χειραποσκευή σας, καλό θα ήταν να κάνετε μία μικρή «έρευνα αγοράς» πρώτα. Αν έχετε ήδη κλείσει ήδη το εισιτήριο σας κι ετοιμάζεστε, θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να επισκεφθείτε το site της εταιρείας και να τσεκάρετε τα όρια. Εάν έχετε κλείσει αεροπορικά εισιτήρια με την ryanair, την νo1 αεροπορική εταιρεία low cost της Ευρώπης, τότε μπορείτε να δείτε τις διαστάσεις χειραποσκευής ryanair στην αντίστοιχη ιστοσελίδα!

Μερικές χρήσιμες συμβουλές: Οι περισσότερες αερογραμμές έχουν ειδικά sizers – ειδικά σχεδιασμένες κατασκευές για να καταλάβει ο ενδιαφερόμενος αν η χειραποσκευή του πληροί τους κανονισμούς – στα αεροδρόμια από τα οποία πετάνε. Αν έχετε τον χρόνο λοιπόν, επισκεφθείτε το αεροδρόμιο και βάλτε την αποσκευή σας στο sizer της εταιρείας που σας ενδιαφέρει για να δείτε αν χωράει. Sizers μπορεί να βρείτε και σε ορισμένα ταξιδιωτικά γραφεία. Εννοείται πως είναι καλύτερο να κάνετε τη δοκιμή ΠΡΙΝ το ταξίδι για να προλάβετε να αγοράσετε καινούργια τσάντα αν χρειάζεται.

Αν δεν έχετε μία κατάλληλη χειραποσκευή, επισκεφθείτε ένα κατάστημα με βαλίτσες και ζητήστε μία χειραποσκευή εντός των ορίων της αερογραμμής με την οποία πετάτε. Τα περισσότερα καταστήματα γνωρίζουν τα όρια κι έχουν αποσκευές που τα τηρούν κατά γράμμα.

Προτιμήστε μία «μαλακή» αποσκευή, χωρίς σκελετό ή επένδυση και αν είναι δυνατόν και χωρίς ροδάκια. Τα ροδάκια προσθέτουν ύψος και συχνά μπορούν να κάνουν μία βαλίτσα να φαίνεται ότι πληροί τις προδιαγραφές μίας εταιρείας, αλλά στην ουσία αυτό να μη συμβαίνει αφού τα όρια αφορούν ολόκληρη τη κατασκευή της βαλίτσας. Με άλλα λόγια, το μέτρημα ξεκινά από το σημείο που τα ροδάκια ακουμπούν το έδαφος και τελειώνει στο – διπλωμένο – χερούλι.

Τέλος, αν δεν είστε σίγουροι για τη δική σας αποσκευή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή ενός συγγενή ή φίλου σας που πέταξε πρόσφατα με την αερογραμμή που σκοπεύετε να πετάξετε κι εσείς. Έτσι θα είστε 100% σίγουροι ότι η αποσκευή είναι ΟΚ από άποψη διαστάσεων.